пʼятницю, 9 листопада 2012 р.

Вони бачать...

Нещодавно прочитав книжку такого собі справжнього совєцького військового журналіста Бабакіна про загоризонтну радіолокацію.

Як на мене - це було таке звичне для нас зараз "розпилювання" грошей, але начебто задля оборони країни. Нам, українцям, від нього залишились величезні антени під Миколаївом та Чорнобилем (до речі, схоже, ЧАЕС будували насамперед для забезпечення ЗГРЛС електрикою).
Користі - нуль. А рублів викинуто під мільярд - хоч і дерев'яних, але ще дубових, а не березових.
Справжнього совєцького офіцера-комуніста-журналіста Бабакін це особливо турбувало - бо він був наприкінці 1980-х безхатченком. Тому на сторінках свого твору постійно згадує, що дев'ятиповерховий будинок о чотир-п'ять під'їздів (9 (поверхів) х 4 (квартири/поверх) х 4 (під'їзди) = 72 квартири) коштував близько мільйона рублів.
Не хтів комуніст воювати - навіть на ідеологічному фронті! - лишень за ідею...
Але зараз не про це.
Серед іншого, Бабакін розповів цікаву історію про те, як середині 1970-х мудрі совєцькі генерали-маршали вирішили побудувати величезу протиракетну РЛС у Красноярському краї. Вартістю більше мільярда рублів (еквівалент 72-х тисяч квартир для відданих справі КПСС офіцерів). Військових поперджало Міністерство закордонних справ і якась там експертна група ЦК КПСС: це заборонено договором про протиракетну оборону, американці побачать і будуть проблеми!..
- Ми їм щось збрешемо! - браво заперечили совєцькі маршали, і проштовхнули пиляння... тобто, будівництво.
Американці дочекались фінальної стадії - і заявили протест совєтам. Будівництво довелось зупинити, перебудувати РЛС на щось корисне не вдалось - так і іржавіє еквівалент непобудованих 72-х тисяч квартир десь понад Єнисеєм...

Ось така історія спала мені на думку, коли я читав статтю Віталія Портнікова.
Якби ж ці дебіли читали хоча б книжки ідеологічно близького офіцера Бабакіна...

Немає коментарів:

Дописати коментар