четвер, 11 липня 2013 р.

Покажіть, де це написано

       Коли чергове чую ригівську мантру про "принцип безперервності влади, закладений у Конституцію", пригадую одну свою юридичну пригоду.

У 2007 році підприємство, де я працював, завершувало виконання чималого проекту для ЗАЗу. Треба було підписати договір на передачу обладнання, технологічної документації, сировини, готових виробів і таке інше.
      Договір був погоджений на усіх рівнях, мав купу підписів - у тому числі й юридичної служби. Але середню ланку заклинило - стали вимагати від нас додаткових документів, запчастин, чого тільки заманеться... Наші юристи у спекотне Запоріжжя їхати не хотіли, тож довелось вивчати Цивільний кодекс самотужки. Моєму цитуванню цієї мудрої книги інженери-машинобудівники дати відсіч не спромоглися - тому на черговий "пташиний базар" покликали голову юридичної служби.
- От зараз він прийде і тобі покаже! - раділи раніше нормальні у спілкуванні дядьки, - У нас такий юрист!
Молодий хлопець почав перечитувати договір під радісний ґвалт: "А вони відмовляються це...! А вони не хочуть робити те...!". Дочитавши документ, юрист підняв на мене очі і сказав:
- Так, наші вимоги справедливі. Ви маєте їх задовольнити.
- Де це написано? - запитав я.
Він задумався, погортав папери, і не так впевнено промовив:
- Нуу... Тут це явно не написано...
- Як знайдете, де у договорі це написано хоча б неявно, повідомте нас, будь ласка, - і ми пішли з "курултая".
Наступного дня нам принесли підписаний договір. Виробництво, до речі, працює і досі.

        Отож, ст 141 Конституції України:"...Строк повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, депутати якої обрані на чергових виборах, становить п'ять років. Припинення повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради має наслідком припинення повноважень депутатів відповідної ради."


А от для забезпечення "безперервності влади" автори Конституції (велика їм дяка!) написали статтю 5: "Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування." 
Тобто, прийшов раді капець - здійснення влади знову лягає на народ. На нас з вами, тобто.
Саму "безперервність влади" у тексті Конституції шукати марно. Але якщо хтось має можливість - попросіть пошукати когось з ригів. Хай знайде, де це написано хоча б неявно.





Немає коментарів:

Дописати коментар