четвер, 9 січня 2014 р.

Трохи про мистецтво, епістолярний жанр та паролі.

Тихого січневого дня, між святами, вирішили з дружиною відвідати художній музей. Змавпувати, так би мовити, поведінку пересічних європейців — мешканців, наприклад, Амстердаму, де таких закладів більше чотирьохсот. Тобто, якщо раз на тиждень влаштовувати культпохід, то найближчі вісім років проблем з дозвіллям ви мати не будете. Сходити, обговорити враження з сім'єю, розповісти друзям. Порадити — чи, навпаки, відмовити відвідати... Культурна подія!
Продолжайте движение! - Продолжаю...
М.Жванецький
У перебігу свят ми якось призабули, що простір нормального життя не розповсюджується на “урядовий квартал”. Напроти стадіону “Динамо” вулицю Грушевського перекрита
військовими вантажівками. Вузенький проїзд для автівок стережуть троє в одностроях, із металевими щитами. Пішоходи мають по одному проходити по ганку зі сходами якоїсь крамниці. Поруч тупцюють кілька здоров'яків у одностроях і шоломах, прикрашаючи міський пейзаж димом дешевих цигарок і неголосними, але усталеними, висловами братньої великої і могутньої мови. Хто ці люди, мені досі невідомо. Однозначно, це не є міліція, бо, як відомо:
При звертанні до громадянина працівник міліції зобов'язаний назвати своє прізвище, звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення. У взаємовідносинах з громадянами працівник міліції повинен виявляти високу культуру і такт. (Закон України “Про міліцію”, ст.5). Натомість чолов'яга з чотирма зірками на погонах і шоломом на голові просто, майже по дружньому, запитав “Ви куда ідьотє?”
Представитись він не забажав, а дружина, проявивши легкодухість, швиденько розрядила напругу - “До музею, знаєте таке слово?”
Знають, аякже...
Національний художній музей України вони відвідують, аби справити потребу — не культурну, а фізіологічну. “Солдат рєбенка нє обідіт!” - ну і навпаки, відповідно... Втім, після ознайомлення на вході до музею з проханням бути уважним і обережним у зв'язку з можливим падінням штукатурки на вашу голову, зустріч у вестибюлі музею з озброєною людиною, що на ходу застьобує штани, не дуже вражає.
У вас же культурна подія — на голову нічого не впало, кийком не били...

Вы хотите запутать меня своими вопросами? Я запутаю вас своими ответами!
М.Жванецький

Через пару днів враження від музею змінили підступні питання — хто ці люди на Грушевського, чому їх цікавила мета нашої прогулянки? Поки я міркував, хто скоріше дасть мені відповідь — здоров'яга з чотирма зірками на погонах, міністр внутрішніх справ, чи генпрокурор - новопризначений гауляйтер Києва тов.Голубченко порадив запитувати КМДА через телефон 1551 або сайт 1551.gov.ua. Саме сайт і отримав мої питання:

Чому заблокована вулиця Грушевського?
Хто ці люди у формі і погонах?
Чому врни заважають проходу центром міста - від Маріінського парку до стадіону Динамо?
Чому вони вимагають пояснень куди і навіщо я іду?
Чому вони відмовляються називати свої прізвища?

Контактний центр міста Києва цілком логічно визначив їх пов'язаними з “проведенням Євромайдану”. Хоча Хрещатик і Майдані Незалежності (де мене жодного разу не запитували куда я йду) у запиті не згадувався, а сам запит не був прикрашений прапорцем Євросоюзу. Єгор Андрійович Стефанович швидко виявив зв'язок!


Чи то після мого листа Звертаю увагу, що моєму вільному пересуванню заважають люди у ФОРМІ і з ПОГОНАМИ, які не мають жодного відношення до Єромайдану.Вимагаю виправити розділ, до якого віднесена скарга”, чи внаслідок публікації скріншоту у Twitter, а потім на сайті “Української правди”, тему мого звернення змінили

Виявляється, по дорозі до музею ми прийняли участь у масовому заході, тому відповідь мені надасть начальник відділу театрально-концертних закладів, образотворчого мистецтва, організації та проведення загально-мистецьких заходів Головного управління культури КМДА Боголій Любов Петрівна...
У принципі вірно — я з дружиною - двоє, плюс десяток у одностроях біля блок-посту— дюжина, три чи чотири “Богдана”, повні хлопців у формі — це ще душ 40-60.
Ну і той, що застібував гудзики на ширинці у вестибюлі Національного художнього музею України. Масовий захід, не заперечиш.
Саме по відомству Любові Петрівни. Театрально, концертно, образотворчо.
...
А художній музей відвідайте — поки будівля, яку побудував Городецький, не розсипалась, а на місці, що звільнилось, не побудували черговий акваріум для Пшонки за проектом Скорик.
Пароль для блокпосту: “Я до музею. Слово таке знаєте?”


Немає коментарів:

Дописати коментар