пʼятницю, 21 лютого 2014 р.

Читайте Конституції


Одразу повідомляю: я за негайну відставку Януковича. І дуже давно, з першого дня його президенства.
Прикладів порушень законів України цим громадянином більш ніж достатньо - і на посаді губернатора, і за часів його прем'єрств. Вакханалія, що триває з початку 2010 року - це просто логічний апофеоз його життєвого шляху.
Одночасно, хочеться, аби відсторонення відбулось максимально законно, а наслідки були позитивними для України. Ті, хто може допомогти нам вийти з економічної кризи, чекають від нас законно створеного уряду.
Що ми отримаємо від відставки Януковича?
Читаємо Конституцію, що діє сьогодні:
Стаття 112. У разі дострокового припинення повноважень Президента України відповідно до статей 108109110111 цієї Конституції виконання обов'язків Президента України на період до обрання і вступу на пост нового Президента України покладається на Прем'єр-міністра України. Прем'єр-міністр України в період виконання ним обов'язків Президента України не може здійснювати повноваження, передбачені пунктами 2681011,12141516222527 статті 106 Конституції України.
Прем'єр-міністра у нас нема, зате маємо Арбузова. Він вам подобається? Вважаєте, він буде кращим за Януковича?
Добре, ця редакція Конституції діє останні дні. Хоча - ви серйозно уявляєте, що Янукович підпише закон про повернення до редакції 2004 року? Якраз перед  підписанням заяви про відставку?
Вітаю! Ось як було у попередній редакції:
Стаття 112.  У  разі  дострокового  припинення   повноважень Президента України відповідно до статей 108,  109,  110,  111 цієї Конституції виконання обов'язків Президента України на період до обрання і вступу на пост нового Президента України покладається на Голову Верховної Ради України.  Голова Верховної  Ради  України  в період   виконання  ним  обов'язків  Президента  України  не  може здійснювати повноваження,  передбачені пунктами 2, 6-8, 10-13, 22, 24, 25, 27, 28 статті 106 Конституції України.
Безумовно, Рибак на посаді Президента України буде виглядати більш колоритно, ніж Арбузов. Другого можна хоча би тролити, другий, здається, є непридатним навіть для цього. Про придатність обох для вирішення нагальних проблем України годі й говорити.
На жаль, ми будем ще деякий час співіснувати з власником золотого унітазу, а задля скорочення часу цього страждання треба ставити ультіматуми не лідерам парламентської опозиції, а самому Януковичу і його оточенню.
І читати Конституції - на щастя, маємо аж дві.

Немає коментарів:

Дописати коментар