понеділок, 1 грудня 2014 р.

Вічний рецепт бюрократії: міністерством по проблемі

Опозиція, яка ще рік тому лише рвалась до влади, прийшовши до влади одразу пішла шляхом, яким крокувала чотири роки влада, яка рік тому за владу чіплялась.
Янукович ефективно використовував універсальний рецепт чиновників всіх часів і народів: є проблема - створюй бюрократичну установу. Потрібні реформи - от вам Комітет економічних реформ, забракло грошей - от нам Міністерство доходів і зборів.

Нові нардепи, даром що молоді і прогресивні, позитивним досвідом вирішили не гребувати. Для початку пропонують створити міністерство інформації.
А що, у Білорусі є, у Криму є, у “ДНР” є - чим Україна гірша?
Не знаю, як собі уявляє його роботу автор ідеї, Антон Геращенко. Зате можу уявити, що буде відбуватись до не скорого початку роботи. Спочатку треба буде призначити міністра. Поява нової урядової посади, до речі, дуже гармонійно вписується в проголошене раніше скорочення кількості міністерств. Таким чином, вдається не тільки створити нові робочі місця для нещодавно звільнених бюрократів, але й додати гостроти під час розподілу місць в уряді. Скільки коштуватиме місце мінформу? ½ міністра економіки? ¾ міністра культури? Вартість, зрозуміло, може визначити тільки ринок. Зокрема, ринок нерухомості. Нове міністерство має отримати достойне приміщення, і, безумовно, у самому центрі Києва - не на вулиці Електриків йому ж мешкати! Треба будувати, у крайньому випадку хтось має ущільнитись, а краще переїхати. Оздоблювальні роботи, зрозуміло, меблі, оргтехніка, транспорт… Одночасно, новий міністр має проштовхнути через Кабмін
штатний розклад. Міністерство ж важ ливе, край необхідне державі - люду знадобиться багато. Кандидатів, слава Богу, вистачає - скільки нерозкритих талантів треба якось прилаштувати ! Одних відділів агітації та пропаганди обласних комітетів КПСС в Україні було чверть сотні, а ще ж районні і прирівняні до районних, а ще ленінський комсомол - це ж безцінні кадри! (А то Тігіпко, бідолашний, вже навіть у фейсбук не пише) А багаточисельні колективи прес-служб  усіляких Арбузових та Вілкулів! Безумовно, знадобиться збільшити штат існуючих прес-служб усіх державних установ та відомств - для забезпечення ефективної співпраці з Міністерством.
Бо ж скорочувати чисельність бюрократів і державні витрати вимагають не тільки громадяни України, але й фінансові донори. 
Тому зарплати мають бути достойними, щоби держслужбовець не продався ворогу. А вже влаштувавшись і розсівшись по зручних кріслах у нових кабінетах, можна зайнятись і роботою. Тут усім роботи вистачить, особливо депутатам. Це ж переділити повноваження Держтелерадіо, Нацради з питань телебачення та радіомовлення - а для цього потрібно міняти Конституцію. А яку купу змін треба внести в який стос законів! А зміни до бюджету, проекту якого ще ніхто не бачив - може і краще, тепер напишемо з початку, з урахуванням потреб нового Міністерства!
Зате у Шустера та Кулікова, Кисельова та каналі 112 на питання “чим ви там займаєтесь” можна буде втомлено відповідати “створюємо законодавчу базу для функціонування Міністерства інформації.”
І по завершенні цього захоплюючого процесу - що таки робитиме цей орган? Видавати типові відповіді на типові запитання громадян? Чи, краще, формулювати типові питання громадян до палко обожнюваної влади?
Регламентувати Порядок розміщення та Правила догляду портретів Президента, Прем’єр-міністра та Голови ВР на підприємствах усіх форм власності? Узгоджувати трансляцію українських каналів на території РФ?
Друкувати листівки для розповсюдження в районах Північного Уралу та Східного Сибіру?
Вже мабуть не тисячі, а мільйон раз сказано, що найкращою інформаційною політикою України може стати лише успіх реформ - боротьба з корупцією, насамперед. До речі, боротьба з корупцією у правоохоронних органах, позитивно вплине і на стан інформаційного простору України. Чесні податківці, нарешті, з’ясують, як можна видавати безкоштовну газету коштом таємничих друзів, непідкупні прокурори зацікавляться, звідки у
держслужбовця кошти на придбання найбільшого телеканалу.
Не вистачає повноважень? То надайте повноваження, на те ви і законодавці. Не справляються з роботою? То найміть тих, хто зробить.
Примусьте чиновників реагувати на розслідування журналістів!
Бо інакше, будь-який тріумфальний рапорт - хай тепер від Міністерства інформації - буде легко спростований одним постом бійця з передової, або сканом чергового рішення Печерського суду.

Немає коментарів:

Дописати коментар