вівторок, 14 квітня 2015 р.

Трибунська маніпула


У Римі була така виборна посада - трибун. Завдяки совєцькій історичній традиції ми зазвичай пам'ятаємо і шануємо народних. Насамперед братів Гракхів.


Старший, Тіберій, на посаді представника інтересів римського плебсу боровся за роздачу державних земель безземельним. Можна сказати,сприяв розвитку середнього класу, одночасно всіляко опираючись створенню ринку землі. Аристократи Тіберія Гракха не любили, і коли він, попри закон, спробував обратися ще на один строк, звинуватили у спробі стати царем і вбили під час заворушень. Римський плебс захищати Гракха не став.

Молодший, Гай, земельними питаннями, вочевидь, вирішив не перейматися - обмежився боротьбою за низькі цін на хліб для своїх виборців -найбідніших у Римі. "Хліба та видовищ!" - що ще треба для вдячності електорату?
Отак, а хтось вважає, що Черновецький з Довгим щось нове вигадали...

Були у Римській республіці ще військові трибуни. Вони мали командувати легіонами, але, схоже, виходило поганенько, тому керували професійні військові, легати, а трибуни давали цінні поради. Судячи з досить успішної діяльності римського війська, легати до порад трибунів не дуже дослухались.

Яскравих імен військових трибунів, які стали народними, чи навпаки, історія Риму не наводить.

Україна, схоже, Рим вже перевершила.

Когорта - чи маніпула, що там у римлян було? - палких трибунів сучасності 7-го квітня заблокувала трибуну ВР, вимагаючи цього ж дня подолати корупцію і, заодно, дати дешевого газу народу. Першу скрипку вели нардепи "Батьківщини" - замість готуватись до святкування річниці утворення "Штабу Національного руху опору російській агресії". Нещодавні, так би мовити, військові трибуни - цінні поради надані, агресора розбито - перейнялись встановленням низьких цін на хліб… тобто, на газ… хоча і на хліб теж можна, а з огляду на Велокодні свята - і на яйця… На такі заклики не могли не підтягнутись свободівці та Каплін з Березою.

Зрозуміло, за такої боротьби за дешевий хліб, у сенсі газ, регіоналам лишалось просто милуватись видовищем.
Глибинний сенс події українському плебсу вже доступно роз'яснюють на каналах "сім'ї" та Фірташа, куди у першу чергу і побігли непримиренні борці з режимом Януковича. Сенс простий і зрозумілий: Яценюк краде, у Держказначействі 32 мільярди гривень, газ має бути дешевим!

Divide et impera!
Розділяй і володарюй - але у нашому, українському варіанті: ділимо зібраний митарями (яких продовжують ненавидити підприємці) держбюджет, залишаємо уряд без підтримки, але при виконанні - бо на посаду прем'єра палкі трибуни, як і у березні та листопаді 2013-го, не зазіхають, і йдемо на місцеві вибори.
А виконавча влада - не трибунська справа, це когорта - чи маніпула, що
там у римлян було? - добре знає.

Немає коментарів:

Дописати коментар