середу, 16 липня 2014 р.

Путін і БРІКС: нас разом 3 мільярди

Під футбольну самбу і гуркіт вибухів на Донбасі Путін відвідав Південну Америку.
Російські патріоти тішаться - "обійшов США з півдня! Росія повертає багатополярний світ!"
Глибокі аналізи Кисельова ще попереду - про прорвану зовнішньополітичну блокаду, про підтримку справи миру у всьому світі, про нестримний потяг католицької Латинської Америки до істинної православної духовності...
У інтерв'ю перед вояжем і аналітиці штатних російських експертів підкреслювався, головне, економічний акцент візиту. І це симптоматично. Путін відчуває, що крах наближається, і санкції цивілізованого світу, навіть обмежені, відчутно б'ють по Росії. Тож ж треба берегти кожну копійку - дарма, що товарообіг Росії з країнами БРІКС торік  становив лише близько 105 млрд долл (близько 12%), і Росія має від'ємне сальдо не тільки з Китаєм (товарообіг з яким, до речі, становить близько 90 млрд доларів), а навіть з ПАР. Порівняйте з 405 млрд доларів торгівлі з Євросоюзом.
Не дуже прихованим підтекстом російська пропаганда закидає думку: Путін поїхав перетворювати БРІКС на антиамериканський блок країн. Чи то РЕВ, чи то новий Варшавський договір. До цієї ідеї дуже пасують заклики запросити до БРІКС Аргентину, уряд якої не може домовитись про повернення  прострочених боргів кільком американським банкам - тому просто не повертає.
Борги, як добре відомо українцям, повертають лише боягузи. Он, Фідель нічого і нікого не боїться - і Путін простив Кубі 30 з гаком мільярдів доларів ще совєцького боргу. Натомість пообіцяв щось поглибити (порт) і розширити (стратегічне і культурне співробітництво).
Якщо подивитись на карту чи на глобус, виникає логічне питання - а які перспективи стрімкого розвитку торгівлі між країною, розташованою вздовж Північного кола, з країнами, розташованими у Південній півкулі? З сусідом на суходолі - Китаєм - товарообіг сягає 90 млрд доларів, а з розташованою не так вже і далеко Індією - лише 14 млрд. На Бразилію та ПАР припало 1,5 млрд. За рахунок чого Росія може компенсувати втрати від неминучого скорочення товарообігу з США та ЄС? Експортувати нафту і газ? Це ще так-сяк можливо з Китаєм, та й то років через п'ять, після побудови газогонів - коштом того ж Китаю. І вже неможливо з Індією, не кажучи про ПАР та Бразилію - Венесуела та Саудівська Аравія географічно ближчі. Тому в інтерв'ю і коментарях багато базікання про високотехнологічну продукцію - турбіни, верстати.
Але Росія на рівні найвищого керівництва сама визнає, що відстає від Заходу, що сама потребує інвестицій і нових технологій.
Тобто справи кепські й увесь вояж Путіна має на меті лише дати гарну картинку для російських "ЗМІ": у нас усе добре, от ми ще й дипломатично  США побили на їх же території, половина людства на нашому боці, #крымнаш.
Сяким-таким реальним результатом саміту БРІКС можна вважати лише  принципове рішення про створення Банку розвитку. Установу, провідну роль  у якій гратиме Китай (41% капіталу і, відповідно, голосів) з початковим  капіталом 10 млрд доларів (який через сім років має сягнути 50 млрд - за  рахунок коштів країн-учасниць) вже оголосили реальною альтернативою МВФ зі статутним фондом більш як 150 млрд доларів.
Утім, для Росії, з якої з початку року витекли 50 млрд доларів, а до кінця року прогнозують виведення 100-150 млрд,  яка заморожує 8 млрд доларів пенсійних накопичень власних громадян, яка скасовує будівництво асфальтованого шляху до Якутська - бо треба годувати Крим - головне не реальні фінансові ресурси, а оптимістична телекартинка.
Щиро радіти під час саміту мав підстави лише Китай. Росія на гачку.
Лишилося лише вирішувати, що і коли з цією рибою робити.

Немає коментарів:

Дописати коментар